ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ: Τ.104
 
Τεύχος:      Τ.104
Είδος:      ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ 2013
Τρίμηνο:      ΑΠΡ - ΙΟΥΝ 2013
Εξώφυλλο:      cover
Περιεχόμενα:     

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ:
Η Άλωση της Ιστορίας μας     3
Οι οικονομικές κρίσεις έρχονται και παρέρχονται. Οι εθνικές όμως καταστροφές και περιπέτειες είναι αιματηρές, επώδυνες και συνήθως αθεράπευτες. Λαός με εξασθενημένη ιστορική μνήμη και χαλαρούς εθνικούς δεσμούς, μεταβάλλεται σε αποστεωμένο και ασπόνδυλο οργανισμό, ο οποίος χωρίς αγωνιστική θέληση οδηγείται εύκολα στην υποδούλωση, την παρακμή και την απώλεια των κυριαρχικών του δικαιωμάτων.


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Ήπειρος. Ιστορική και Γεωπολιτική προσέγγιση υπό το πρίσμα της νέας Ευρωπαϊκής Αναπτυξιακής Οικονομικής Πολιτικής    6
Υπό κ. Σπύρου Μπελεγράτη, Υπτγου ε.α.
Η βάση της στρατηγικής που θα οδηγήσει σε επιτυχή αποτελέσματα στον τομέα της οικονομίας, είναι σίγουρο ότι έχει άμεση σχέση με την αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη, την εξωστρεφή οικονομική δράση με σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, αλλά με διακριτή την τοπική ταυτότητα των όποιων προϊόντων και υπηρεσιών.


Ήπειρος: Ιστορική αναδρομή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα    11
Υπό κ. Θεοφάνη Βλάχου, Αλχια (ΦΠΖ)  - Ιστορικού
Το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ηπείρου ήταν πάντοτε αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού χώρου ενώ οι κάτοικοί του συμμετείχαν σε όλους τους αγώνες του ελληνικού έθνους από την αρχαιότητα έως και τις μέρες μας. Αυτό προκύπτει σαφώς στον ιστορικό βίο της Ηπείρου μας, ανά τους αιώνες.


ΣΧΟΛΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Τελετή Αποφοιτήσεως των Σπουδαστών της 65ης Εκπαιδευτικής σειράς και 2ης Σειράς Διαδικτυακής Μάθησης της ΣΕΘΑ    28
Ημερήσια Διαταγή Στρατηγού Διοικητού ΣΕΘΑ    29
Η σημασία του έργου που επιτελεί η Σχολή Εθνικής Άμυνας είναι χαραγμένη στο έμβλημά της, «ΣΟΦΙΑ ΣΥΝ ΤΕΧΝΗ». Η Σοφία και η τέχνη του πολέμου θεωρούνται απαραίτητα εφόδια και εργαλεία που θα καταστήσουν τους σπουδαστές έτοιμους να ανταποκριθούν, ανά πάσα στιγμή στα κελεύσματα της πατρίδος.
ΓΕΣ. Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δ. Σ. ΣΕΕΘΑ στον κ. Α/ΓΕΣ    31


ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
Ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος οι πτυχές της συριακής κρίσης    32
Υπό κ. Γεωργίου Σέκερη, πρέσβεως ε.τ.
Το Συριακό, χωρίς να επηρεάζει κατά άμεσο τρόπο μείζονα εθνικά μας συμφέροντα, ενδιαφέρει πολλαπλώς τη χώρα μας - και δη: Ως προστάτη των ανά τον μεσανατολικό χώρο συμπατριωτών μας και ελληνικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ως ορθόδοξο κράτος με ιδιαίτερες ευαισθησίες για την τύχη του Πατριαρχείου Αντιοχείας και γενικότερα των ομοδόξων μας χριστιανών της περιοχής.


Quo vadis Ερντογάν; Quo vadis Τουρκία;    36
Υπό κ. Κωνσταντίνου Φίλη, Διευθυντού του Τμήματος Μελετών - Ερευνών του ΙΔΙΣ
Το μεγάλο στοίχημα για τον Ερντογάν είναι να αποδείξει εμπράκτως ότι αφενός πήρε το μήνυμα που εξέπεμψε μέρος της τουρκικής κοινωνίας, αφετέρου αντιλήφθηκε, και εξαιτίας της στάσης μεγάλου κομματιού της Διεθνούς Κοινότητας, ότι δεν είναι παντοδύναμος ή ισόβιος.


ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ 27ΗΣ ΜΑΙΟΥ 2013
Διαπραχθείσες γενοκτονίες κατά την ύστερη Οθωμανική Περίοδο    38
Εναρκτήρια Ομιλία Προέδρου ΣΕΕΘΑ    39
Εισήγηση συντονιστού    40
Υπό κ.Ζαφείρη Ταμπακίδη,  Αντπχου (Ι) Μέλους του ΔΣ ΣΕΕΘΑ

Διαπραχθείσες Γενοκτονίες κατά την Ύστερη Οθωμανική Περίοδο - Ιστορικό Πλαίσιο    41
Υπό κ. Παντελή Σαββίδη, Δημοσιογράφου
Βασικός στόχος των Τούρκων ήταν να αποδειχθεί, ότι αφ ενός μεν από τους προϊστορικούς χρόνους η Ανατολία κατοικούνταν από τουρκικά φύλα και αφ ετέρου δε ότι οι περιοχές αυτές την εποχή του ελληνοτουρκικού πολέμου (1919-1922), συγκροτούσαν την αδιαφιλονίκητη τουρκική πατρίδα, που επιβουλεύτηκαν οι ξένοι ιμπεριαλιστές.

Άλλες Γενοκτονίες των Τούρκων    47
Υπό κ. Γιώργου Λεκάκη, συγγραφέα
Η γενοκτονία αλλά και η εθνοκάθαρση, επιτυγχάνεται και μέσω της καταστροφής πολιτισμικών στοιχείων, όπως είναι τα μνημεία, τα νεκροταφεία και οι τόποι λατρείας. Έτσι προϊόντος του χρόνου έρχεται η απώλεια του εθνικού και φυλετικού γνωρίσματος μιας φυλής.


ΠΟΛΙΤΙΚΟ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
Ο Ερντογάν ενώπιον του «τουρκικού προβλήματος»    54
Yπό κ. Χρήστου Μηνάγια, γεωστρατηγικού αναλυτή και συγγραφέα
Παρά τις διαφορές που χωρίζουν τους πολιτικούς από τους στρατιωτικούς, τους ισλαμιστές από τους κεμαλιστές, τους εθνικιστές από τους συντηρητικούς μουσουλμάνους, τους προοδευτικούς από τους οπαδούς της θρησκευτικής οπισθοδρόμησης, όλοι τους συμμερίζονται την πεποίθηση ότι, εάν όχι τώρα τουλάχιστον στο απώτερο μέλλον, η Τουρκία θα αποκτήσει το πάλαι ποτέ κύρος της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας.

O τελευταίος «πρόλογος του μεταφραστή»    57
Επιμέλεια: H συντακτική Επιτροπή του Περιοδικού
Δυστυχώς για την δική μας οικογένεια, την οικογένεια των «Εθνικών Επάλξεων» το 101 τεύχος φιλοξένησε για τελευταία φορά τον «πρόλογο του μεταφραστή» με άρθρο αναφερόμενο στην κρίση της Λιβύης.

Μάχη της Κρήτης. Από την επίδραση των Μυστικών Υπηρεσιών στην σκιά του Σχεδίου «Μπαρμπαρόσσα»    59
Υπό του κ. Γεωργίου Ι. Παρασκευά, Υποστρατήγου ε.α
«… Το μεγαλύτερο μου λάθος ή­ταν η επίθεση κατά της Ελλάδος και η μάχη της Κρήτης, με συνέπεια την αναβολή της επιθέσεως περίπου για 6 εβδομάδες, που μου κόστισε την εκστρατεία της Ρωσσίας και την α­­νατροπή των σχεδίων μου»: Χίτλερ

Αλώσεις άλλοτε και τώρα    63
Υπό κ. Κωνσταντίνου Χολέβα, – Πολιτικού Επιστήμονος
Το πνεύμα του Ελληνισμού ήταν πάντα αγωνιστικό και αντιστασιακό. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος δεν υπετάγη στους όρους του Μωάμεθ, αλλά έπεσε μαχόμενος. Οι σημερινές μάχες δεν θα δοθούν με σπαθιά, αλλά με ιδέες και ιδανικά. Αρκεί να ξαναπιστέψουμε στη συνέχεια του Ελληνισμού!


ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιμετώπιση της λειψυδρίας στα νησιά του Αιγαίου με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας    65
Υπό Δρ. Νικήτα Νικητάκου, Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Η διασύνδεση μονάδων αφαλάτωσης με ανεμογεννήτρια, αποτελεί άμεση ανάγκη για το λόγο ότι η ύπαρξη περιοχών με έλλειψη νερού και ηλεκτρισμού (απομονωμένα νησιά) καθιστά ιδιαίτερα ωφέλιμη μια τέτοια λύση.

Η Σημασία της Ταξιδιωτικής - Γεωγραφικής Ιατρικής    71
Υπό Σχη (ΥΙ) κ. Γ. Γιαννακού, Δντή Α’ Παθολογικής Κλινικής του ΝΙΜΙΤΣ και κ. Γ. Αγγελίδη, Ειδικευόμενου ιατρού
Η Γεωγραφική Ιατρική επικεντρώνεται στην παρακολούθηση και στη διασφάλιση της υγείας μετακινούμενων πληθυσμών (π.χ. πρόσφυγες) και ειδικών ομάδων (π.χ. στρατιωτικές-ανθρωπιστικές αποστολές, οργανωμένες δράσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων, ιεραποστολές) πριν και κατά τη διάρκεια της μετακίνησης ή παραμονής στο εξωτερικό.


ΜΕ ΕΥΘΥΜΗ ΜΑΤΙΑ
Φανταστικά Σενάρια    76
Υπό κ. Χρήστου Μπολώση, Υπτγου ε.α. – ΓΓ/ΣΕΕΘΑ


ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Χρήστου Νοταρίδη: «Ένας πιστός και φιλότιμος στρατιώτης»    77
Παρουσίαση υπό κ. Μπολώση Χρ, Υπτγου ε.α, ΓΓ/ΣΕΕΘΑ

Σπυρίδωνος Δελλή: «Η αυτοθυσία της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου»    78
Παρουσίαση υπό κ. Σπύρου Μπελεγράτη, Υπτγου ε.α.


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ    80
Σημείωμα εκδότη    81

Please past text to modal